Facultatea de Litere - Universitatea din Craiova

     

Facultatea de Litere

Le Quadrille d’Esla (24-28 octombrie 2022)

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Facultatea de Litere de la Universitatea din Craiova, Departamentul de Limbi romanice și clasice, Lectoratul francez, Școala doctorală „Alexandru Piru”, în parteneriat cu Liceul de Artă „Marin Sorescu” și cu Asociația Le Quadrille d’Elsa, Chambéry, Franța, au deosebita plăcere de a anunța desfășurarea proiectului internațional Le Quadrille d’Esla în perioada 24-28 octombrie 2022.

            Proiectul reunește toți acești parteneri în jurul unei reflecții comune asupra unei perioade istorico-culturale remarcabile, La Belle Epoque, cu tot ce a însemnat ea pentru devenirea actuală a societății noastre. Dans, costum, machiaj, coafură, literatură, pictură, arhitectură vor fi numai unele dintre elementele declanșatoare ale unei atmosfere de bucurie a împărtășirii unei pasiuni comune legate de La Belle Epoque și de manierele în care ea este recuperată în zilele noastre din punct de vedere cultural.

            Activitatea asociației Le Quadrille d’Elsa se construiește în jurul dansurilor din perioada Belle Epoque având ca punct de plecare cercetările și lucrările lui Farid DAOUD, promovarea, difuzarea și reactualizarea lor, cu scopul declarat de a cultiva, pe de o parte, caracterul patrimonial și, pe de alta, înscrierea lor în viața secolului XXI ca sursă de inspirație pentru dansul contemporan, dar și ca vector de legătură socială și intergenerațională.

            La proiectul internațional Le Quadrille d’Elsa participă studenți de la Facultatea de Litere și elevi de la Liceul de Artă „Marin Sorescu” din Craiova, care, timp de o săptămână vor dansa împreună și sub îndrumarea partenerilor francezi, vor reflecta asupra costumului, coafurii, machiajului, literaturii, muzicii, picturii, arhitecturii Belle Epoque și a modului în care toate acestea sunt revizitate astăzi din perspectiva modernității. Dansul și francofonia devin astfel un liant cultural puternic care reunește și solidarizează, grație unor acțiuni culturale și artistice de calitate.

 

PERSOANE DE CONTACT:

Prof.univ.dr. Cristiana TEODORESCU

Conf.univ.dr. Daniela DINCĂ

Lector Anaïs de CAZENOVE

Prof.drd. Emanuela CIOLACU