Facultatea de Litere - Universitatea din Craiova

     

Facultatea de Litere

COMUNICAT DE PRESĂ Zilele Francofoniei 2022

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Zilele Francofoniei 2022

 

Departamentul de limbi romanice și clasice al Facultății de Litere, Centrul de Reușită Universitară (CRU) și Lectoratul de franceză al Universității din Craiova vă invită să participați virtual, în data de 17 martie 2022, la celebrarea Zilei Internaționale a Francofoniei.

Activitățile organizate în această perioadă de sărbătoare urmăresc să pună în valoare cultura, talentul și entuziasmul studenților francofoni de la Universitatea din Craiova şi să promoveze valorile, idealurile şi dimensiunea internațională a francofoniei.

Astfel, joi, 17 martie, între orele 11.30 si 13.30, se vor întâlni, pe Google Meet, studenți, profesori, francofoni şi francofili din Universitatea din Craiova, dar şi din afara acesteia, pentru a celebra limba si civilizația franceză şi pentru a marca Ziua internațională a francofoniei (20 martie) prin următoarele acțiuni :

  1. Prezentarea creațiilor literare ale studenților craioveni din cadrul concursului  Dis-moi 10 mots qui (d)étonnent

Studenții Facultății de Litere au primit provocarea de a crea un poem, un eseu sau o proză scurtă în care să includă cele 10 cuvinte ale francofoniei din acest an (décalé, divulgâcher, ébaubi, époustouflant, farcer, kaï, médusé, pincemoi, saperlipopette, tintamarre) pentru a explora, în mod creativ, sensurile acestor termeni legați de surpriză şi aventură.

  1. Concursul de fotografie Ma ville francophone

Organizat în parteneriat cu Centrele de Reușită Universitară al Universității Libere a Moldovei şi al Universității din Pitești şi cu Lectoratul de franceză al Universității din Oradea, concursul încurajează studenții să-și observe orașul și să identifice simboluri francofone (elemente de limbă, onomastică sau cultură franceză) şi să le fotografieze, adăugând şi o scurtă legendă sau o notă personală fotografiei.

Juriile celor două concursuri, « Dis-moi dix mots qui (d’)étonnent » şi « Ma ville francophone» vor anunţa cu aceasta ocazie câștigătorii, elevii şi studenții ale căror producții literare şi artistice s-au remarcat prin calitate si originalitate.

  1. « Francophonie et littérature » !

În ultima parte a întâlnirii, studenții Facultății de Litere vor prezenta bucăți alese din literatura franceză / francofonă pe care le vor citi sau recita pentru colegi, vor interpreta cântece în limba franceză  si vor schimba impresii, idei si propuneri de activități viitoare.

La întâlnire vor participa şi elevi ai Liceului Voltaire, alături de profesorii lor, care le-au îndrumat creațiile literare.

PERSOANE DE CONTACT:

Lector univ. dr. Alice IONESCU (Tel. 0741760923, Mail: alice.ionescu@yahoo.com)